Pozvánka na benefiční festival GlorietFest 2022

Srdečně zveme na poděbradský multižánrový festival GlorietFest 2022, který se už šestým rokem pořádá na obnovu kulturní památky Altán Gloriet. Přijďte s námi podpořit tuto milou benefiční akci v sobotu 17. 9. 2022 na zahradě nedaleké evangelické fary. Kromě nabitého hudebního programu se můžete těšit na benefiční antikvariát a knižní SWAP, kam můžete donést a vyměnit knihy, pro které už nemáte využití.

Kde se vzal Altán Gloriet?

Historie altánu Gloriet sahá do roku 1809, kdy část pozemku někdejšího hospodářského dvora sloužícího k zásobování poděbradského zámku, koupila manželka panského sládka Weronika Ulrychová. Na tomto místě během první poloviny 19. století nechal právě panský sládek Fridrich Ulrych vybudovat statek, u kterého nad řekou Labem vystavěl pro potěchu své ženy Weroniky zahradu s terasami, vinohradem a klasicistním vyhlídkovým altánem. V Poděbradech jde dodnes o jedinou dochovanou památku svého druhu (přesněji řečeno kulturní památku). Vzhledem ke špatnému technickému stavu celého objektu probíhá na místě od roku 2017 postupná renovace. Samotný Altán Gloriet již úpravami prošel, nyní se pracuje na opravě teras pod altánem.

Altán Gloriet, foto Petr Vreštiak

 

Benefiční antikvariát pro dobrou věc & knižní SWAP

A jak do programu festivalu zapadá právě antikvariát? Sídlíme v blízkém okolí této památky, takřka denně chodíme okolo a osud altánu nám není lhostejný, proto chceme i my přispět svou troškou do mlýna. Na GlorietFest se letos znovu chystáme s naším benefičním antikvariátem - veškerý výtěžek z prodeje knih věnujeme na opravy altánu. Na jaké knihy se můžete těšit? Letos připravujeme knížní všehochuť, od každého žánru trochu, a jako vždy vezmeme i knížky pro děti (protože dětí je na festivalu vždycky fůra).

Máte doma knížky, které už nechcete, ale někoho jiného by ještě mohly potěšit? Přineste je s sebou na výměnu! U našeho stánku najdete místo pro výměnu knížek - knižní SWAP.

TIP: Vedle našeho stánku bude zároveň probíhat výtvarná dílnička, kterou pro děti připravuje naše dvorní ilustrátorka Klára Forstová. S dětmi bude stříhat, lepit a kreslit na různé způsoby! Podrobný program a aktuální informace najdete v události GlorietFest 2022 na Facebooku.

 

Gloriet-Fest-2022-A4