Valentýn knihomolů se jmenuje Mezinárodní den darování knih

Víte, že místo svátku sv. Valentýna můžete slavit Mezinárodní den darování knih? Zřejmě není náhoda, že tento novodobý svátek připadá právě na svatého Valentýna, a pro knihomoly je to tak trochu Valentýn s přesahem. 14. února totiž můžeme svým blízkým vyjádřit lásku a pozornost tím, že jim darujeme dobrou knihu. 

Kde se vzala tradice darování knih?

International Book Giving Day je mezinárodní dobrovolnická iniciativa, která se každý rok snaží zvýšit přístup dětí ke knihám a zároveň v dětech probudit a povzbuzovat zájem o čtení. S nápadem přišla v roce 2012 americká knižní blogerka a knihovnice Amy Broadmoore, respektive její syn, který chtěl na svatého Valentýna sdílet svou lásku ke knihám s ostatními. Nápad se vzápětí rozšířil do Austrálie, kde se dobrovolnické iniciativy ujala anglická autorka dětských knih Emma Perry, a postupem času se Mezinárodní den darování knih rozšířil do 44 zemí po celém světě. Kromě České republiky se tak knihy darují dětem kupříkladu v Chorvatsku, Francii, Japonsku, na Srí Lance nebo Novém Zélandu.

mddk_plakat

Komu a kam knihy darovat

Původní myšlenka projektu byla šířit co nejvíce knih zejména mezi děti, které ke knihám přístup nemají, nevlastní žádnou knihu nebo se jim knih nedostává. Dnes je Mezinárodní den darování knih o tom, aby se nové, ale i použité knihy dostaly do rukou co největšího počtu dětí. My máme za to, že nic nebrání tomu, abychom knihami obdarovali i své nejbližší, přátele a drahé polovičky. Svátek jednoduše vybízí k tomu, abychom pomáhali šířit přístup ke knihám jak jen to jde. Připravili jsme pro vás pár tipů, jak na darování knih:

  • darujte knihy, pro které už doma nemáte využití, do místní charitativní organizace, která dovede předat knihy potřebným ve vašem okolí
  • povzbuďte své děti k tomu, aby protřídili svou domácí knihovničku a darovali vyřazené knihy dětem v nouzi
  • doneste knihy do místní mateřské školy nebo do školní knihovny
  • nechte knížky v čekárně u doktora
  • zaneste knížky do knihobudky u dětského hřiště
Knižní tipy z našeho antikvariátu

Vězte, že není nutné vždy kupovat nové knihy, stejnou radost ze čtení udělají i knihy z druhé ruky. Nechte se inspirovat k darování knih, vybrali jsme něco málo z novinek v kategorii Dětské knihy:

B. Haplová: Nerozhodný Harold aneb Starosti aljašského obojživelníka (Albatros, 2021)

L. Magašvári: Strašidelnická (Albatros, 2020)

A. Lindgrenová: Karkulín ze střechy (Albatros, 1983)

V. Čtvrtek a další: To nejlepší z večerníčků (Albatros, 2006)

H. Amery: Kouzelný svět pohádek (Ottovo nakladatelství, 2008)

E. Dutka: Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (Česká televize, 2009)

O. Růžička: Víš, jak se co dělá? (Albatros, 2019)

P. Bartíková: Co se děje v mraveništi (Albatros, 2019)

Pro starší děti můžete hledat také v kategorii Dobrodružných knih, ve které nabízíme oblíbené Verneovky a Mayovky, sci-fi a fantasy nebo komiksy.

Z poděbradského antikvariátu vás zdraví
Pavlína